- 2 héttel a vizsgálat előtt
✘ Győződjön meg arról, hogy a vizsgálat előtt 2-4 héttel nem szedett-e antibiotikumot, probiotikumot
- 1 héttel a vizsgálat előtt
✘ Ne szedjen székletfogót vagy hashajtót
✘ Ne szedjen vitaminokat, fruktóz aromákat vagy laktóztartalmú étrend-kiegészítőket
✘ Ne szedjen rostos táplálékkiegészítőket
✘ Kerülje H2-receptor-blokkolók alkalmazását, gyomorsav-csökkentők szedését
A vizsgálat előtt legalább három nappal az alábbi élelmiszerek fogyasztása ajánlott, illetve kerülendő. Ha nem biztos abban, mely élelmiszerek fogyaszthatók, leghelyesebb, ha azokat nem fogyasztja, annak érdekében, hogy azok ne befolyásolják a vizsgálati eredményeket.
Nem fogyasztható élelmiszerek:
Fogyasztható élelmiszerek:
✔ Sült vagy grillezett csirke-, pulykahús – vagy hal, ízesítésként enyhén sózva
✔ Laktózmentes felvágottak
✔ Fehér lisztből készült termékek: fehér kenyér, kifli, zsemle
✔ Egyszerű, párolt rizs
✔ Tojás főzve
✔ Szénsavmentes víz
- 12 órával a vizsgálat előtt
✘ A betegnek a vizsgálat előtt legalább 12 órán át koplalnia kell. A vízen kívül mást nem fogyaszthat.
✘ A vizsgálat reggelén ne vegyen be gyógyszert, és tartson be valamennyi orvosi előírást a reggeli találkozóhoz.
- A vizsgálat előtti napon
✘ Ne vegyen be semmiféle gyógyszert!
✘ Ne dohányozzon!
✘ Ne rágcsáljon cukorkát, rágógumit!
✘ Ne használjon műfogsor-ragasztót!
✘ Ne használjon szájvizet, rúzst, szájfényt!
✘ A vizsgálat előtt két órával moshat fogat (fogkrém nélkül, fogmosóvizet ne nyelje le!)