(T)EGYÜNK az egészségünkért!
Napjainkban nagyon sokan élnek az emésztőrendszert, illetve egyéb szervrendszereket érintő (fejfájás, ízületi fájdalom, depresszió) bizonytalan eredetű panaszokkal, amelyek hatással vannak a mindennapokra.
Sokszor a panaszok hátterében szervi betegség nem igazolodik. Ilyenkor érdemes ételérzékenység irányában kivizsgálást kezdeni, mert sok esetben ez áll a panaszok hátterében. A tünetek nemcsak a felnőtteket, de a gyermekeket is érinthetik. A kicsiknél az emésztési panaszokon túl gyakran csökkent koncentrációt, magatartászavart, figyelemzavart és hiperaktív tüneteket válthat ki.
Amiben segíteni tudunk:
✔ Beutaló nélkül is elvégezhető ételintolerancia vizsgálat
✔ Rugalmas telefonos vagy online időpontfoglalás
✔ Fájdalommentes vérvétel akár gyermekek részére is
✔ Elektronikus leletküldés
Nem tudja mi áll a tünetek hátterében? Időpontfoglaláshoz hívja telefonszámunkat vagy foglaljon időpontot online!
Mi okozhatja?
Az ételérzékenység hátterében a bélfal sérülése áll, mely kialakulhat egyoldalú táplálkozás, a bélflóra változása, gyógyszeres kezelés, valamilyen fertőzés, gyomorsavtúltengés, a stressz, a tartosítószerek vagy akár az alkohol és nikotin okozta károsodás hatására. Ilyenkor a bélfal áteresztő képessége megnövekszik, a részlegesen megemésztett tápanyag a bélsejtek között a véráramba jut, mely ellen a szervezet védekezésképpen ellenanyagot termel.
A véráramba jutott tápanyag fehérjéje és az ellenanyag összekapcsolódnak, és a szervezet különböző pontján lerakódva tüneteket idéznek elő. Mivel egyszerre többféle élelmiszert fogyasztunk, nehéz megmondani, hogy a tünetek hátterében pontosan mi is áll. Az ételérzékenysègre a legtöbb esetben emésztési panaszok utalnak, ennek ellenére nehéz, olykor szinte lehetetlen kitapasztalni, hogy pontosan milyen ételek is okozzák.
Ismerősek a tünetek?
✘ hasmenés, puffadás, felfúvódás,
✘ gyomorégés, gyomorfájdalom
✘ székrekedés, hasmenés,
✘ hányinger, hányás, esetleg a túlsúly vagy a kóros soványság,
✘ fejfájás, migrén, asztma,
✘ egyéb bőrön jelentkező tünetek (pl. ekcéma), tovabba izületi bántalmak,
✘ depresszió, idegesség, ingerlékenység, álmatlanság, koncentrációhiány.
✘ gyerekeknél figyelemzavar, tanulási nehézség, hiperaktivitás
✘ étkezés utáni fáradtság
Az ételintolerancia vizsgálatunkkal az alábbi főbb alapanyagok mutathatók ki:
Gabonafélék: árpaliszt, búzakorpa, búzaliszt, hajdinaliszt, quinoa, köles, kukorica, maláta, rizs, rozsliszt, tönkölybúza, zabliszt
Gyógynövények, fűszerek: ánizs, babérlevél, bazsalikom, fekete bors, fehér bors, piros bors, zöld bors, fahéj, gyömbér, kakukkfű, kapor, koriander, kömény, köri, kurkuma, mustár, oregánó, paprika (csípős), petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg, szerecsendió, zsálya
Gyümölcsök: alma, ananász, banán, birsalma, citrom, cseresznye, eper, füge, gránátalma, grépfrút, kék áfonya, kivi, kókusz, körte, mangó, maracuja, málna, mézdinnye, narancs, nektarin, őszibarack, papaya, rebarbara, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő (fehér), zöld citrom
Hal és tenger gyümölcsei: angolna, arany durbincs, borotvakagyló, csuka, fekete tőkehal, fésűkagyló, garnélarák, hekk, hering, homár, kacsakagyló, kardhal, kaviár (fekete), kék kagyló, lazac, makréla, morgóhal, nyelvhal, osztriga, ördöghal, pisztráng, polip, szívkagyló, szardella, szardínia, tengeri keszeg, tengeri sügér, tintahal, tonhal, tőkehal, tüskés sügér, vénuszkagyló, vörös álsügér
Húsok: bárányhús, birkahús, csirkehús, fürjhús, kacsahús, libahús, marhahús, mezei-nyúlhús, nyúlhús, pulykahús, sertéshús, szarvashús, vaddisznóhús
Olajos magvak: brazil dió, datolya, dió, fenyőmag, földi mandula, földimogyoró, kesudió, makadám dió, mandula, mazsola, mogyoró, napraforgómag, pisztácia, szelídgesztenye
Tojás és tej, tejkészítmény: edami sajt, ementáli sajt, gouda sajt, író, joghurt, juhtej, juhsajt, kecsketej, kecskesajt, leerdammer sajt, mozzarella, parmezán, roquefort sajt, svájci sajt, tehéntej, tojásfehérje, tojássárgája
Zöldségek, hüvelyesek: articsóka, avokádó, brokkoli, burgonya, cékla, cikória, cukkini, endívia, édesgyökér, édeskömény, fehérrépa, fokhagyma, gomba, hagyma, karalábé, karfiol, káposzta, kelbimbó, mángold, padlizsán, paprika, paradicsom, póréhagyma, rukkola, saláta, sárgarépa, sóska, spárga, spenót, sütőtök, torma, uborka, vargánya, vöröskáposzta, zeller, zöldbab, bab (fehér), borsó, csicseriborsó, lencse, lóbab, szójabab
Egyebek: bambuszrügy, borsmenta, borsmenta tea, élesztő, fekete tea, glutamát, glutén, kamilla tea, kakaó, kapribogyó, kávé, komló, lenmag, méz, olíva olaj, olíva zöld, sörélesztő, szezámmag, szójatej, vanília, zöld tea