HQ-Lab Bejelentkezés | Kapcsolat
|
|
|
|
|
 
A PROSZTATARÁK SZŰRÉSÉNEK JELENTŐSÉGE

A prosztatarák az 50 év feletti férfiak második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése. A világon minden 3. percben meghal egy férfi prosztatrákban Magyarországon évente 1200 férfi hal meg ebben a betegségben. A tumorra jellemző, hogy lassan nő, alattomos, sokáig nem okoz panaszt. Néha a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás tüneteit utánozza, így vizelési nehézség, gyakori vizelési inger képében jelentkezik. Egyes esetekben a prosztatrákot már csak a más szervekre való továbbterjedés (metasztázis) tünetei jelzik, így csontfájdalmak a tumor medencecsontba, csigolyákba, bordákba történő betörése, véres vizelet a húgyhólyagra terjedése esetén. A lassan növő alattomos betegség a 60-70 éves férfiak 40%-ban már jelen van. A fentiek miatt a prosztatarák szűrésének és korai felismerésének óriási a jelentősége.

A 45-50 év feletti férfiaknak évente ajánlott a szűrővizsgálat. Az idejében észrevett, kezdeti stádiumban lévő daganat a mai korszerű módszerekkel jó prognózissal gyógyítható.

Csak a korai felismerés biztosíthat teljes gyógyulást!

Manapság a prosztatarák szűrése igen egyszerű: vérből, egy un. tumormarker, a PSA (Prosztata Specifikus Antigén) kimutatásával és a prosztata fizikális vizsgálatával történik, emellett általában érdemes ultrahang vizsgálatot is végezni. A prosztata szűrővizsgálata során nem csak a roszindulatú daganatot lehet időben felfedezni, hanem a a jóindulatú prosztata megnagyobbodást, prosztata gyulladást is, melyek kezelése ugyancsak nagymértékben növeli az 45-50 év feletti férfiak életminőségét.

A PSA vizsgálat mellett érdemes megméretni a férfi nemi-hormon, a tesztoszetron szintjét is, ugyanis a 45-50 év feletti férfiaknál gyakori a tesztoszteron szint jelentős csökkenése. Sokszor a férfiak nem is gondolják, hogy fáradékonyságuk, ingerlékenységük, libidócsökkenésük hátterében a hormonhiány áll, pedig a tesztoszteron-szint mérésével a probléma felismerhető és egyszerűen kezelhető.

Szánjon 5 percet az egészségére, hívja helyi tarifával a
06-21-382-9393 számot és jelentkezzen vérvételre a
HQ-Lab laboratóriumába.